Als u uw huis gaat inrichten en een stoel kiest, kiest u automatisch ook voor een bepaald materiaal. Veelal bestaan stoelen uit diverse soorten materiaal. Natuurlijke materialen worden gecombineerd met kunststoffen en één stoel kan van meerdere natuurlijke materialen of uit meerdere synthetische materialen gemaakt zijn. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Omdat materialen van belang kunnen zijn voor hoe een zitvlak, rugleuning of eventuele armleuningen eruit gaan zien, treft u hier de pro's en contra's van diverse materialen aan. Neem de voor- en nadelen door als u op zoek gaat naar nieuwe meubels, waarmee u uw huis gaat inrichten.
Voordelen: Natuurlijke stoffen voor de bekleding van stoelen geven een warme sfeer aan het interieur en ze voelen ook warm aan.
Nadelen: Natuurlijke stoffen kunnen verkleuren door lichtinval en de kleurechtheid van natuurlijke stoffen is beperkt. Dit laatste betekent dat natuurlijke stoffen voor veel kleuren toch nog bewerkt moeten worden met synthetisch materiaal, zoals verf.
Voordelen: Het voordeel van synthetische stoffen is dat ze weinig vuil en vocht opnemen en niet snel verkleuren door licht. Ook slijten synthetische stoffen minder snel en ze zijn gemakkelijker te reinigen.
Nadelen: Synthetische stoffen hebben niet zo zeer nadelen in het gebruik, maar bij de vervaardiging ervan kan de omgeving, het milieu en de natuur, wel geschaad worden.
Voordelen: Lederen stoelen kunnen een interieur een stijlvolle of stoere look geven. Hiernaast kunnen ze zeer comfortabel zitten.
Nadelen: Leer kan koud aanvoelen, (plaatselijk) verkleuren en slijten, uitdrogen en er vormen gemakkelijk 'zitplekken' op de stoel.
Voordelen: Hout gaat lang mee en is eenvoudig te onderhouden. Ook kunt u houten stoelen zelf een nieuwe look geven door deze te schuren en te verven of lakken.
Nadelen: Houten stoelen zitten minder comfortabel.